Klanktherapie
We hebben allemaal wel eens ervaren dat klank onze emotie kan beïnvloeden. Mensen kunnen ontroerd raken door een droevig nummer of juist energiek worden van een opzwepend muziekstuk. Zo kan bepaalde muziek ook een rustgevend effect op ons hebben. Geluid bestaat uit trillingsfrequenties. Deze frequenties kunnen niet alleen emotioneel maar ook fysiek invloed op ons hebben. Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Daarom kun je de trilling van geluid niet alleen horen maar ook voelen.
Behandeling met klankschalen is gericht op ontspanning en het oplossen van emotionele of fysieke disbalans. Het is een eeuwenoude behandelmethode in oosterse culturen, zoals bijvoorbeeld in Nepal, Inda en Tibet. Bij Shankha worden alleen handgemaakte schalen uit Nepal gebruikt die bestaan uit verschillende edelmetalen. De diepe klank van de schalen blijft lang doorklinken en heeft een ontspannend en helend effect. Verschillende trillingsfrequenties kunnen specifieke delen van het lichaam of emoties aanspreken. Iedere persoon zal hier anders op reageren. Het kan voorkomen dat mensen zich na een behandeling slaperig of diep ontspannen voelen, terwijl sommige mensen een energiek of euforisch gevoel ervaren. Dit is van tevoren moeilijk te voorspellen omdat het afhangt van je eigen behoefte en gevoeligheid.
Klanktherapie en wetenschap
Elektro-encefalografie (EEG) is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Met EEG metingen is ook onderzocht hoe verschillende geluidfrequenties invloed hebben op de hersenactiviteit. Hierbij is gebleken dat lagere geluidsfrequenties het brein in een diep ontspannen toestand kan brengen zoals wanneer je slaapt. Tijdens diepe slaap produceert het brein trage delta golven die helpen om het lichaam te helen. Theta golven worden geproduceerd tijdens lichte slaap en alfa golven ontstaan in wakkere, maar ontspannen toestand. Klanktherapie kan mensen helpen makkelijker in deta of theta toestand te geraken waardoor ze zich zeer ontspannen voelen en dieper slapen. Ook de bloeddruk en hartslag kunnen dalen tijdens een klankmeditatie.
De Shankha
De schelphoorn ofwel de shankha is een belangrijk symbool in het hindoeïsme, waar het als een belangrijk heilig embleem wordt beschouwd van de hindoeïstische beschermgod Vishnu. De shankha werd vroeger en nu nog steeds als trompet gebruikt in hindoeïstische reinigingsrituelen. Binnen het boeddhisme symboliseert de shankha zuiverheid en gunstig begin. In het boeddhisme is de schelp opgenomen als een van de acht heilige symbolen, ook wel Ashtamangala genoemd. De naar rechts draaiende witte schelp vertegenwoordigt de elegante, diepe, doordringende klank van het boeddhisme, die discipelen doet ontwaken uit de diepe sluimer van onwetendheid en aanspoort om hun eigen welzijn en dat van anderen te bereiken.